FLEX-GENERATIE WONING

FLEXIBELE, MEERGENERATIE-WONING
SPATIAL DESIGN

 

Projectdata: september 2020 – januari 2021
Opdrachtgever: Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, pre-master interieur architectuur

 

Context van de opgave: op ruime kavels achter 2 twee-onder-een-kap woningen mogen 2 gespiegelde woningen gebouwd worden. Hier zullen meerdere generaties gaan wonen. De trend in veranderende woonwensen is de behoefte aan compacte woningen.

Woningspecificaties
De meegegeven woningeisen waren als volgt:

  • Bouwmethode: stapelbouw
  • Woningafmetingen: 7400(l) x 4500(b)  x 2950(h)
  • Dakhoek: tussen 15-30 graden
  • Fundering en vloer: strokenfundering, balk- en broodjesvloer i.c.m. leidingvloer
  • Gevel: houten gevelopeningen, inmetselkozijnen

Het ontwerp – aanzichten 
Het ontwerp van de woning is geïnspireerd op architectonische uitingen in de Amsterdamse School stroming. Een ode aan met name de gedachte erachter: ooit kleine maar degelijke woningen van hoge kwaliteit, ontworpen voor arbeiders. Het rechter-zijaanzicht is de woningscheidende wand.

De vliesgevel aan de achterzijde geeft zowel aan de binnen als buitenkant een gevoel van grootsheid. De houten kozijnen zijn, net als bij de Amsterdamse School-stijl, witgekleurd en steken opvallend af tegen de roodkleurige bakstenen. 

Het ontwerp heeft een hellend sedumdak. Dit is niet alleen voordelig voor het binnenklimaat, maar is ook kenmerken in de hedendaagse, duurzame esthetiek. In combinatie met de klassiekere Amsterdamse School-stijl komen de twee tijdsgeesten samen.

Het ontwerp – plattegrond 
De indeling en het ontwerp van de plattegrond is ontstaan vanuit de gedachte dat ‘ruim’ zich niet altijd hoeft te vertalen in meer vloeroppervlak. Door gebruik te maken van een vide ontstaat een ruimtelijk gevoel waarmee de woning ondanks minder m2, toch ruim oogt.

Op de begane grond is bewust gekozen voor een grotere toiletruimte. Door de nodige douche-aansluitingen te plaatsen kunnen de bewoners zelf kiezen op welke manier ze deze ruimte invullen: als volledige badkamer, of de doucheaansluiting te gebruiken voor bijv. een wasmachine. Dit maakt de woning toegankelijk voor alle generaties: alle voorzieningen om prettig te wonen zijn op de begane grond te vinden. 

Bouwkundige details
Deze bouwkundige details geven meer inzicht in de toepassing van de woningspecificaties. Daarnaast laten met name detail A en detail B zien hoe de ontwerpkeuzes zich bouwtechnisch vertalen.